Interesantno istraživanje o tržištu rada u Srbiji, BiH i Hrvatskoj

26/12/2016 workforce 0 Komentara

Da je za dobijanje posla potrebna veza smatra 38 odsto ispitanika iz Srbije, dok u Hrvatskoj čak 71 odsto ispitanika smatra da je za posao potrebno poznavati nekog, a u Bosni i Hercegovini tako razmišlja njih 64 odsto, pokazuje istraživanje portala MojPosao.

Taj portal je u saradnji sa vodećim portalima za oglašavanje poslova u Srbiji (Infostud.com) i BiH (Posao.ba), sproveo istraživanje čiji je cilj bio da se utvrde sličnosti i razlike tržišta rada u ove tri zemlje. U istraživanju je učestvovalo preko 2.300 ljudi.

Najviše Srba očekuje povišicu, ali i promenu posla
Povišicu u najvećoj meri očekuju ispitanici iz Srbije (23%) i petina ispitanika iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Kada govorimo o promeni posla, trećina ispitanika (34 procenta) planira promenu posla u ovoj godini, što je nešto niže od prošle godine. Četvrtina ispitanika (24 odsto) posao planira da promeni samo ako na to da budu prisiljeni.

Kao i prošlih godina, posao najviše nameravaju da promene ispitanici iz Srbije, a najmanje oni iz BiH.

Stranac najpoželjniji gazda
Istraživanje je pokazalo da se većina ispitanika ne boji za svoje radno mesto (61 procenat). Ipak, još je dobar deo onih koji strepe za sigurnost radnog mesta (32 procenta), iako je taj procenat znatno manji u odnosu na prošlu godinu.

Kada bi mogli da biraju idealnog poslodavca, najviše ispitanika, kao i prošlih godina, izabralo bi stranog vlasnika (31 procenat). Trećina ispitanika najradije bi radila za sebe, dok je 19 odsto njih izrazilo želju da radi za državu.

Država kao poslodavac popularna je u Srbiji i Hrvatskoj, dok ispitanici iz BiH ne favorizuju tu opciju i najskloniji su preduzetničkim vodama.

Međuljudski odnosi ispred novca
Na radnom mestu ispitanicima nije najvažniji novac, već međuljudski odnosi (40 odsto) i priznanje za obavljen rad (26 procenata). Novac se nalazi tek na trećem mestu i svega je 17 odsto ispitanika izjavilo kako im je to najvažniji element.

Najkraći ‘staž’ nezaposlenosti imaju ispitanici iz Hrvatske – njih 31 odsto nezaposleno je do tri meseca, dok je takvih 15 odsto u Srbiji i 27 procenata u BiH.

Najmanje se u Srbiji misli da je za posao potrebna veza
Uporedimo li nezaposlene ispitanike iz tri države, pokazuje se da tek 38odsto ispitanika iz Srbije smatra da je za dobijanje posla potrebna veza. U Hrvatskoj to smatra čak 71 procenat njih, a u BiH njih 64 posto.

Trećina studenata očekuje posao nakon tri meseca
Najviše ispitanika koji se školuju (32%) očekuje da će posao naći u roku jednog do tri meseca, a 26% da će posao pronaći u roku tri do šest meseci nakon završetka školovanja. Da će posao tražiti pola godine do godine dana smatra 7% ispitanika, a da će posao tražiti više od godinu dana smatra 18% ispitanika.

Karijera nije više najvažnija
Četvrtini ispitanika (24 odsto) karijera je jako važna u životu, ali je to značajno manje nego prošle godine kada je 40 odsto njih izjavilo kako im je karijera jako važna.

Najveći broj ispitanika (64%) izjavio je kako im je karijera važna, ali ne i jako važna, dok 11% ispitanika kaže da im je ‘svejedno’, pokazalo je istraživanje portala MojPosao.

Izvor: N1

TAGOVI:

0 Komentara

Ostavite odgovor