Evo kako da dobijete posao iako ne ispunjavate sve uslove

21/11/2016 workforce 0 Komentara

Ako je Donald Tramp mogao da postane predsednik SAD bez ijednog dana iskustva u politici, ni vas ništa ne sprečava da dobijete radno mesto koje priželjkujete iako vam nedostaje poneka od kvalifikacija traženih u oglasu za posao. Uz pomoć sledećih saveta pretvorite svoje mane u prednosti i predstavite se u najboljem svetlu na razgovoru s vašim budućim poslodavcem.

Usredsredite se na transverzalne veštine

Uslovi koji se traže u oglasima za posao treba da posluže kao vodilje, a ne kao striktna i obavezujuća pravila. To znači da ne morate da ispunjavate baš svaki uslov koji je naveden.

Zbog brze promenljivosti uslova poslovanja u današnjem svetu, poslodavci mnogo više cene osobe koje poseduju transverzalne veštine, jer će one lakše moći da se prilagode potrebnim zahtevima od osoba koje imaju ograničena gledišta.

Takozvane transverzalne veštine podrazumevaju sposobnost rada u različitim poslovnim okruženjima, razvijanje odnosa s drugima, brzo savladavanje novih izazova, komunikacione i mnoge druge veštine.

Ukoliko posedujete veštine koje mogu nadoknaditi nedostatak traženih kvalifikacija, onda nemate razloga za brigu.

Pronađite poznanika u kompaniji u kojoj želite da radite

Ako niste sigurni da li ćete se uklopili u atmosferu kompanije u kojoj želite da radite, pronađite nekog ko će vam te nedoumice razrešiti – osobu koja tamo radi. Istražite na internetu sve što možete o kompaniji, uključujući i informacije o zaposlenima. Možda među njima uočite nekog koga poznajete ili makar nekog s kim imate zajedničke prijatelje (za šta društvene mreže mogu odlično da posluže).

Raspitajte se o uslovima na radnom mestu za koje želite da aplicirate i o tome koje veštine ili znanja bi odgovarali predviđenim zadacima. Tako ćete znati koje kvalitete i iskustva treba da potencirate na razgovoru za posao i samim tim da se pokažete kao najbolji kandidat.

Iskoristite opciju slanja propratnog pisma

Iako se mnogi trude da zaobiđu slanje propratnog pisma, jer nisu sigurni šta bi u njemu trebalo da napišu, upravo takvo pismo može odneti ključnu prevagu kada je kompenzacija nedovoljnih kvalifikacija u pitanju. Iskoristite propratno pismo da u njemu pokažete da ste idealna osoba za traženu poziciju i izrazite svoju želju da se dokažete baš na tom radnom mestu.

Ovakvim potezom ćete ostvariti ličniji kontakt s poslodavcem umesto da pošaljete samo radnu biografiju.

Izvor: telegraf.rs

TAGOVI:

0 Komentara

Ostavite odgovor