Koja je uloga regrutera u procesu zapošljavanja?

Oct 25, 2022
Po opšteprihvaćenoj definiciji regruteri su eksperti za pronalaženje, dovođenje i analiziranje kandidata različitih profila

Kada razmišljate o tome šta je posao regrutera, verovatno vam pada na pamet samo to da je on poveznica između poslodavca i potencijalnog zaposlenog. Po opšteprihvaćenoj definiciji regruteri su eksperti za pronalaženje, dovođenje i analiziranje kandidata različitih profila. Da, to jeste njihova osnovna uloga, ali ne i jedina. Osim što je regruter osoba koja vodi proces izbora novozaposlenog u kompaniji, on obavlja i mnoge druge zadatke koji prethode i slede nakon ovog procesa. Zato, hajde da u nastavku bloga saznamo kako izgleda proces pronalaska kandidata i koja je uloga regrutera u njemu.

Kako izgleda proces pronalaska idealnog kandidata

Ovaj proces teče kroz nekoliko faza i podrazumeva da regruter ima vešto oko za detalje i dobro razume šta poslodavac zahteva od budućeg zaposlenog. Ali i da razume šta kandidat očekuje od budućeg poslodavca. Bez obzira na to da li regruter radi in-house  ili je deo neke HR kompanije, koja pomaže korporacijima da nađu idealnog kandidata, proces selekcije se manje-više uvek odvija na sličan način.

1. Otvaranje slobodnog radnog mesta

Prvi korak na putu do pronalaska idealnog kandidata je otvaranje slobodne pozicije u kompaniji. Kada klijent (kompanija) ili firma u kojoj regruter radi, otvore novo radno mesto, tada je on prva osoba koju pozovu. Da bi se pronašao kandidat koji će se najbolje uklopiti u standarde poslodavca, regruter mora da dobije što više korisnih informacija. U razgovoru sa poslodavcem, saznajemo koje su njegove potrebe.

2. Postavljanje oglasa za upražnjeno radno mesto

Regruteri će prvenstveno postaviti oglas za posao na sajtove za traženje zaposlenja. Nakon toga, tu su i društvene mreže, na kojima oglas može i da se sponzoriše, kako bi stigao do što većeg broja potencijalnih kandidata. Poslednji korak, u ovoj fazi, je kontaktiranje kandidata preko LinkedIn-a i sličnih profesionalnih mreža. Regruteri će tada u svojoj mreži kontakata potražiti odgovarajuće profile ili uz pomoć određenih kriterijuma pretrage doći do novih ljudi, koji mogu biti odgovarajući za traženu poziciju.

3. Nalaženje najboljeg kandidata

Prosečno stigne oko 250 prijava na svaki oglas koji regruteri postave. Nekada je to i mnogo više, a nekada manje. Ponekad prijave stignu i samo pet minuta nakon postavljanja. Sve ovo zahteva sistematičnost i efikasnost kada se vrši prvi krug selekcije.

Regruter mora da pogleda CV i odredi da li ima poklapanja između onoga što traži poslodavac i onoga što je kandidat u dosadašnjoj karijeri radio. Oni to, u primarnom gledanju CV-a, rade u manje od 20 sekundi. To je zato što znaju tačno šta traže, pa je važno i da kandidat napiše biografiju tako da bude dovoljno upečatljiva regruteru.

Kada regruter završi primarno pregledanje CV-a, on prelazi na kontaktiranje kandidata, sa kojima zakazuje prvi intervju. Prvi kontakt je i odlična prilika da sazna neke dodatne informacije o kandidatu, koje nisu navedene u biografiji. Zato treba da se potrudite i prezentujete svoje komunikacione veštine na najbolji način.

Nema potrebe da osećate tremu pred regruterima, jer su oni tu da pronađu najboljeg kandidata, ali i da vam pomognu da sebe predstavite na najbolji način. Za pronalazak idelanog kandidata za određenu poziciju, potrebno je mnogo veština, a najvažnija koju regruter treba da poseduje je slušanje.

Regruter mora dobro da sluša ono što mu kandidat govori i da čuje koje su njegove potrebe. Isto tako treba da razume šta kandidat traži na svom sledećem poslu, koji nivo benefita i zarade ga mogu zadovoljiti. Ako na ovaj način posmatramo ulogu regrutera, onda ćemo lako shvatiti da je on prijatelj kandidata u procesu traženja zaposlenja i da  mu može biti od velike pomoći.

Pored slušanja, regruter mora i da zna kako da postavi prava pitanja. Na ovaj način će uspeti da izvuče iz kandidata ono najbolje, pa će se tako neki kandidati otvoriti, a neki će možda pokazati i određenu osobinu koja nije baš poželjna, što će takođe biti korisno za regrutera.

4. Predstavljanje kandidata poslodavcu i faza intervjua

Regruteri prolaze kroz biografije kandidata zajedno sa poslodavcem, kako bi došli do užeg izbora. Oni na taj način pokušavaju da pronađu kandidate koji pored veština koje su standardno istaknute u oglasu takođe imaju i tzv. „meke“ veštine. Ukoliko kandidatova biografija i prvi kontakt telefonom ostave dobar utisak na regrutera, to će ga sasvim sigurno kvalifikovati za sledeći krug ili finalnu ponudu za zaposlenje.

Tokom faze intervjua, regruteri i poslodavci zajedno učestvuju u proceni kandidata. Dok je posao regrutera da na kraju ovog dela procesa, prikupi feedback od obe strane. Takođe, dobar regruter će kandidatima jasno i detaljno obrazložiti zašto jesu ili nisu došli do poslednje faze procesa intervjuisanja. Ove informacije su jako korisne, kako bi kandidat sledeći put znao na čemu treba da poradi.

5. Ponuda posla

Regruter je ponovo tu da sprovede i ovu fazu uspešno do kraja. Biće od pomoći i jednoj i drugoj strani i trudiće se da interesi i potrebe i poslodavca i kandidata budu zadovoljene. Kada je pregovaranje o uslovima i plati u pitanju, regruter tu može biti od pomoći i da približi dve strane najboljem rešenju, na obostrano zadovoljstvo.

6. Probni period rada novozaposlenog

Tokom prvih dana i faze „ulaženja u posao“ regruter će biti tu da pomogne novozaposlenom da se što pre uklopi u novo radno okruženje. Ako se pojavi neki problem tokom probnog perioda, i zaposleni i poslodavac mogu da se obrate regruteru, kako bi on predložio rešenje. Njegovu ulogu treba posmatrati kao medijatorsku, jer je on tu kako bi obe strane pronašle kompromis i rešile manje probleme, ukoliko se oni pojave. I nakon što se završi probni period, zaposleni treba da ostane u kontaktu sa regruterom, jer se nikad ne zna kada može da se pojavi nova sjajna prilika, na koju mu on može ukazati.

Građenje kontakata je ključ do idealne radne pozicije

Posao regrutera je da bude najbolji posrednik između dve strane koje imaju zajednički interes. Zato je za svakog ko je u potrazi za novim poslom jako važno da izgradi dobar odnos sa regruterom. Ukoliko dobije posao za koji je konkurisao, deo zasluga pripada i dobroj selekciji kandidata od strane regrutera. Ukoliko pak ne dobije baš taj posao, regruter uvek može da ga preporuči nekoj drugoj kompaniji sa kojom će se bolje uklopiti.

Ukoliko ste u potrazi za zaposlenjem, obavezno pogledajte oglase za posao na našoj stranici i sigurni smo da ćete pronaći nešto za sebe. Naši regruteri su svakodnevno u potrazi za najboljim kandidatima u različitim industrijama, pa je ponuda poslova raznolika. Upoznajte ih i izgradite jake veze kako biste, uz njihovu pomoć, pronašli vaš posao iz snova.

 

KONTAKT
NAZAD NA BLOG